GEGANTS I CAPGROSSOS DE LA SALA

XVIX Trobada Gegants de Palma

12 de Setembre de 2015

Trobada de Manacor

egsbm2007 | 28 Maig, 2008 20:32

Benvinguts a tots els que visiten aquestes pàgines.

Continuant amb ses trobades aquest cap de setmana toca a sa colla de Manacor preparar sa seva. Ens veurem a les 18:00 hores a sa plaça de na Mora (estació des tren) lloc on es realitzarà sa plantada de tots els Gegants convidats.

El Corpus i els Gegants de la Sala

egsbm2007 | 25 Maig, 2008 06:03

Benvinguts a tots els que visiten aquestes pàgines.

Informació recollida de varies de pagines Web i blocs d’usuaris.

Història dels Gegants

El gegant i la geganta figures de fusta i cartó de grans proporcions, característiques del folklore mallorquí.

La primera notícia que es té es refereix a 1630, quan a Sóller es van afegir una parella de gegants a les comparses de la processó del Corpus Cristi. El 1734, l'Ajuntament de Palma va acordar encarregar, per a la mateixa festivitat, quatre parelles, les quals simbolitzaven els continents de l'Àfrica, Amèrica, Àsia i Europa. El 1780, una real cèdula va prohibir la seva participació i la d'altres figures en la processó del Corpus per considerar que distreien la devoció dels fidels. Tanmateix, a Sóller no van ser suprimits fins i tot avançat el segle XIX i, a Palma, poc després de la prohibició, es van instal•lar al convent del Socors.

El 1904, l'Ajuntament de Palma va decidir encarregar una parella per a les fires i festes. Vestits amb la indumentària tradicional mallorquina van adquirir una gran popularitat i van rebre el nom, encara conservat, d'en Tòfol i na Francinaina. El juliol de 1936 varen ser enviats, amb l'expedició mallorquina, a l'olimpíada Popular que s'havia de celebrar a Barcelona, on van desaparèixer durant la Guerra Civil (1936 -1939)

Anys després, l'Ajuntament confecciona una altra parella que es va rompre.

L’any 1961, va ser encarregada una altra parella als escultors Joan Montserrat Palmer i Francesc Vives Bellaflor. Van vestits de manera molt semblant als anteriors, encara que na Francinaina cobreix es cap amb un "rebosillo" en lloc d'un volant. Són exposats a la plaça de Cort amb motiu de celebracions com la "Festa de l’Estàndard"

Història segons texte (traduït) de la Gran Enciclopèdia de Mallorca, vol. 6, pàg. 212-213

L’any 1987 l’Ajuntament de Palma decidí encomanar al constructor Sr. Mateu Forteza Forteza la construcció d’una parella de Xeremiers que representen l’element indispensable de la nostre música tradicional mallorquina, com es el só de la xeremia, el flabiol i tamborino, tenen una alçada de 3,45 metres i un pes aproximat de 45 kg.

Varen ésser estrenats i presentats al poble l’any 1988, sent construïts per poder recórrer els carrers de Ciutat.

L’any 1999 s’encarregarà construir a l’empresa Arts Plàstiques Guaita de València dues noves figures de gegants, aquest representen una parella de pagesos de Ciutat, i varen ser batiats amb els nom de Tomeu i Margalida.

La parella de xeremiers i sa de pagesos formen la representació de l’Ajuntament de Palma no només a les trobades que se celebren a Mallorca, sinó també a les de Catalunya, França i Espanya, on hi acudeixen amb certa freqüència.

Bateig Gegant Obra Cultural Balear

egsbm2007 | 17 Maig, 2008 22:29

Benvinguts a tots els que visiten aquestes pàgines.

Aquest dissabte s’Obra Cultural Balear ha realitzat el bateig dels Gegants el Rey Jaume I i la Reina Violant d’Hungria, els nostres Gegants Xeremiers han estat els padrins.

A les 16:00 hores s’ha realitzat sa plantada de ses colles convidades a sa Plaça d’Espanya, a peu de s’estàtua del Rei Jaume I, començant el passacarrer a les 17:00 hores fins arribar a sa plaça de Cort.

Al voltant de les 18:30 hores na Maria del Mar ha estat l’encarregada de col•locar el ram de flors a la Reina Violant i en Toni López s’espasà al Rei Jaume I i amb en Miquel Ginard, amb la Reina, han realitzat el ball de presentació dels mateixos a tota la gent assistent.

Sa música del ball ha estat composta pel mestre Manel Martorell

Acabant sa nostre participació amb el ball dels padrins els Xeremiers de la Sala

Gegants Obra Cultural Balear

egsbm2007 | 14 Maig, 2008 12:20

Benvinguts a tots els que visiten aquestes pàgines.

Aquest cap de setmana l’Obra Cultural Balear inauguren els seus Gegants, en Jaume I i la seva esposa la Reina Violant, dos personatges de la nostre història.

Ens trobarem a partir de les 16:00 hores a sa Plaça d’Espanya, davant s’estàtua d’en Jaume I, on es realitzarà sa plantada de totes ses colles convidades. Desprès de realitzar el passacarrer fins arribar a sa plaça de Cort, a les 18:30 hores, sa realitzarà els balls de totes ses colles i el Bateig dels Gegants.

El nostre Xeremier serà el padrí dels Gegants.

VI Trobada Capdepera

egsbm2007 | 11 Maig, 2008 09:03

Benvinguts a tots els que visiten aquestes pàgines.

Continuant amb ses trobades, s’ha realitzat sa de Capdepera, desprès d’aquests dies de ploure, el temps també a acompanyat, molt justet, i el poble va poder gaudir dels nostres gegants.

Desprès de realitzar sa plantada s’han recorregut els carrers per acabar a sa plaça de s’Ajuntament, on s’han realitzat el ball de cada colla i sa conjunta.

En acabar ens varen trobar al restaurant per sopar, d’un bon tros de porcella.

Al no poder assistir a sa trobada, per motius personal, no tenc cap foto per poder posar, si qualque persona dels assistents en pot enviar alguna por poder posar aquí en sentiré molt agraït.

Trobada Capderpera

egsbm2007 | 08 Maig, 2008 20:40

Benvinguts a tots els que visiten aquestes pàgines.

Seguint aquest mes de trobades ara ens toca participar a Capdepera, en Roc i na Esparança ja estan amb els nirvis de punta esperant sa nostra arribada.

Aquest dissabte 10 de Maig a les 17:30 hores es sa plantada i aquesta es a nel Parking Sa Pedrera " Escola de Musica".

II Trobada Santa Maria del Camí

egsbm2007 | 04 Maig, 2008 07:35

Benvinguts a tots els que visiten aquestes pàgines.

Com es pot veure ja estam dins sa moguda de trobades de Gegants, comencen ses fires i trobades dels pobles. Santa Maria del Camí aquest dissabte a realitzat sa seva trobada, sa plantada de ses colles es va realitzar a s’avenida Jaume III on començar el passacarrrer Bernat de Santa Eugènia, plaça Hostals, Llarg, Jaume I i plaça de la Vila on es varen realitzar els balls de ses colles i sa ballada final de tots els participants. Va arribar de Catalunya sa colla de Molins de Rei en Bernat i na Candelera amb sa colla de Capgrossos i graelles present i futur de músics.

Enhorabona colla de Gegants i Capgrossos de Santa Maria del Camí.

Vull agrair a n’en Miquel Ramis per passar-me aquestes fotos, sa meva maquina estava sense bateria.

Enrregistrament 1 Passacarrers

Enrregistrament 2 Ball colla de Palma i colla de Santa Maria del Camí

Santa Maria del Camí

egsbm2007 | 02 Maig, 2008 06:09

Benvinguts a tots els que visiten aquestes pàgines.

Pareix que va ser ahir quant es varen inaugurar els Gegants en Soler el Bandejat i na Maria de Coanegre i ja a passat el seu primer any.

Si tot acompanya ens veurem a les 17:00 hores a s’Avinguda Jaume III.

Aquesta sortida serà especial per sa nostre colla de Capgrossos ja que estirem acompanyats per primera vegada a una trobada de pobles i no faran el passacarrrer tot sols, el faran amb els Capgrossos de Santa Maria, recentment inaugurats.

 
Powered by LifeType - Design by BalearWeb