GEGANTS I CAPGROSSOS DE LA SALA

XVIX Trobada Gegants de Palma

12 de Setembre de 2015

Història dels Capgrossos “Dia de la presentació”

egsbm2007 | 28 Juny, 2008 06:30

Benvinguts a tots els que visiten aquestes pàgines.

El dia 21/01/2008 a les 18:35 hores, en Fabián deixa aquest comentari a sa nostre pàgina,

“Son preciosos. ¿Y las glosas del pregón del año 2007 cuando se estrenaron els capgrossos, las tenéis? En caso afirmativo, estaría muy bien que las publicaseis.”

Desprès de girar els calaixos vaig poder aconseguir el mateix, així dons per tots els interessats i per tots els que visitau aquestes pàgines aquí la teniu.

Això era i no era un dissabte 13 de Gener de 2007, tot comença a la plaça d’Espanya amb la concentració dels participants, els Gegants de la Sala, en Tomeu, na Margalida i els Xeremiers, els Capgrossos de Sa Pobla, Consell, Felanitx, Llubí, Porreres i Sineu i banda de l’Escola Municipal de Xeremiers.

A partir de les 11:00 hores comença amb l’amollada de coloms i després el passacarrer passant per San Miquel, Plaça Major, Colon fins arribar a la Plaça de Cort on les autoritats encapçalada per la Batlessa Catalina Cirer i els Gegants en Tòfol i na Francinaina, col•locats a l’entrada principal de Cort en donaren la benvinguda.

El presentador, Sinto Llobera, vestit de pregoner medieval, anava anunciant l’entrada a la plaça de tots el participants en primer lloc els Gegants de la Sala portats per l’Associació de Geganters de la Sala i desprès la banda de Xeremiers que amb la seva música els Gegants realitzen un ball al centre de la plaça.

Seguidament s’anuncia l’entrada de tots el Capgrossos participants dels pobles realitzant una ballada cada una, en acabar es dirigeixen al carrer Palau Reial. Tornant a la plaça amb els Capgrossos de la Sala (sent personatges de les rondalles mallorquines d’en Jordi des Racó) que arriben en darrer lloc, sent els seus portadors l’Associació de Geganters de la Sala i el constructor del mateixos en Sr. Marià Portas Palou “Kake”, nascut a Palma, reconegut artista plàstic especialitzat amb Gegants, Capgrossos i Bèsties de foc.

Els Capgrossos de la Sala realitzaren un ball amb una melodia tradicional arreglada pel Sr. Teodor Salvà, director de l’Escola Municipal de Xeremiers sent la coreografia muntada pel Sr. Biel Frontera de l’Escola de Musica i Danses de Mallorca.

A les 12:00 hores la Batlessa Catalina Cirer pujar a l’escenari i el presentador convida a pujar als Capgrossos de la Sala.

Comença el pregò, en gloses de Pere Estelrich.

Molt bon dia als de Ciutat, nins, senyores, cavallers! les festes del nostre sant a partir d’aquest senyal ompliran tots els carrers. La música i la festa, que és senyal de germanor, com a botí de conquesta alegraran nostres cors.

Amics tots d’aquesta casa, el palau consistorial, vos rebem amb so de marxa, de tambors i cort reial.

Vos esperen personatges de cultura popular, son figures de rondaies que el padrins ens han contat.

La feliç Espardanyeta, en Pere que no té por, es Jai de sa Barrequeta, la Rata, la Fada i el Moix, ells volen dir alguna cosa. A tots els aquí presents. escoltau, en vers o en prosa tot el que ens diran ben prest.

Del país de les Rondaies han arribat a Ciutat plens d’històries i de màgia, Que parlin!. Els escoltam!

Som l’amiga Esperdanyeta la mes petita de tres. Quan vaix a costureta el rei en fa la punyeta sense aconseguir mai res.

Això era i no era un pobre Jai de Barraca. El bon Jesús i Sant Pere sense sabre jo qui eren arribaren a ma casa.

Som na Fada Mariana tenc poders il•limitats. Si me trob a na Joana llista, viva i molt ufana vos contaré el meu relat.

Som en Pere Poca-por en Pere de les Rondaies. El rei moro, el gegant gros m’encalcen d’aprop, tot dos, per guanyar-me la batalla.

Som sa Rateta arreglada pulida com una flor. Vull agranar bé la casa que tot animal quan passa me pugui conquerir el cor.

I el Moix que m’èn direu? no duc botes ni sabates. Me casaré, ja ho veureu i viure com un hereu per menjar carn de la Rata.

Au amics, no vos n’anau. Ara venen els pirates, el vaixell, la jovençana, i els esclaus sense sabates.

Però abans, la ciutadana Cap del nostre Ajuntament vos dirà de bona gana dos mots d’idees sanes daci fred o vent calent.

Escoltau, com si notari, la batlessa de Ciutat des d’aquest gran escenari tancarà de molt bon grat aquest pregó tan glossat amb desitjós centenaris.

Batlessa Catalina Cirer

Gaudiu d’aquestes festes que tot d’una ja encetam. Sant Sebastià ens espera ple de música, que alegra les jornades més properes i que sigui per molts d’anys.

Aquesta informació esta un poc modificada, tant sols el principi, del programa que es va realitzar el dia de la presentació.

 
Powered by LifeType - Design by BalearWeb